Термоформоване

Термоформоване е производствен процес, при който пластмасов лист се нагрява до гъвкава температура на формоване, оформя се до специфична форма в матрица, която се подрязва по определен начин за създаването на използваем продукт.

Що е то термоформоване?

Процес, при който се създава продукт или матрица от нагряването на филм от специализиран материал. Листът или „филмът“, когато се отнасят за по-тънки габарити и определени видове материали, се нагрява в пещ/фурна? до достатъчно висока температура, която позволява да се разтегне във или върху матрица и да се охлади до завършена форма. Неговата опростена версия е вакуумно формоване.

В най-простата си форма, малка настолна или лабораторна машина може да се използва за нагряване на малки нарязани участъци от пластмасов лист и разтягането му върху матрица с помощта на вакуум. Термоформоване често се използва за пробни и прототипни части.

В сложни приложения с голям обем, много големи производствени машини се използват за нагряване и оформяне на пластмасовия лист и отрязване на оформените части от листа в непрекъснат високоскоростен процес и могат да произвеждат много хиляди готови части на час в зависимост от машината и размера на матрицата и размера на формованите части.

Размер на изработка за термоформоване

A3 формат (297 x 420 мм) е популярен размер за производство на термоформовани продукти. Той е достатъчно голям, за да побере множество компоненти или продукти, но е и достатъчно компактен, за да се произвежда ефикасно.

Предимства на A3 формат:

  • Гъвкавост: Подходящ е за производство на широка гама от продукти, включително опаковки, електронни компоненти, играчки, прототипи и др.
  • Ефективност: A3 формат е оптимизиран за производство на големи количества продукти с минимални отпадъци.
  • Достъпност: A3 формат е широкодостъпен, което го прави икономичен вариант за производство.

Технологии за термоформоване

Има много различни технологии за термоформоване, които могат да бъдат разделени на две основни категории: вакуумно формоване и формоване под налягане.

Вакуумно формоване: Най-разпространеният тип термоформоване. При вакуумното формоване се използва вакуум, за да се притисне нагрят пластмасов лист върху матрица.

Формоване под налягане: При формоване под налягане се използва сгъстен въздух или друг газ, за да се притисне нагрят пластмасов лист в матрица. Този процес може да се използва за създаване на по-детайлни и сложни форми, отколкото вакуумното формоване.

Термоформоването е гъвкав процес, който може да се използва за производство на широка гама от продукти, като опаковки за храни, калъпи за инструменти, табла за автомобилни врати, каски за мотоциклети и дори и детайли за самолети.

Партньори

Материали за термоформоване

PET (полиетилен терефталат) за термоформоване

Този материал е често използвана опаковка за храни. PET е, млечнобял или светложълт, силно кристален полимер, повърхността е гладка и блестяща.

В широк температурен диапазон с отлични физични и механични свойства, дълготрайна температура на използване до 120 ℃, отлична електрическа изолация, дори при висока температура.

Обикновено чрез усилването, пълненето, смесването и други методи за подобряване на неговата обработваемост и физични свойства, за да се подобри ефектът на стъкленото влакно значително подобряват устойчивостта на смолата, топлинната устойчивост, химическата устойчивост, електрическите свойства и устойчивостта на снеговалежите!

Предимства на PET

  • Имате добри механични свойства, якостта на удара е 3 до 5 пъти по-голяма от другите филми, сгъвайки се добре.
  • Висока прозрачност, може да блокира UV светлина, добър блясък.
  • Нетоксични, безвкусни, здравословни и безопасни, могат да се използват директно в опаковки за храни.
  • Има отлични високи и ниски температурни характеристики, дългосрочно използване в температурния диапазон от 120 ℃, краткосрочна употреба може да издържи 150 ℃ висока температура, устойчиви на -70 ℃ ниска температура, както и висока и ниска температура на механичните свойства.
  • Пропускливостта на газовете и водните пари е ниска, както отлична газова бариера, така и вода, масло и мирис.

Полистиренът (или полистирол) е полимер, изготвян от мономера стирен (стирол), течен въглеводород, произвеждан промишлено от петрол. При стайна температура полистиролът е твърд термопласт с аморфна структура, но при по-висока температура може да бъде разтопен и втвърден отново. Стиренът е ароматен мономер, а полистиренът е ароматен полимер.

Свойства

Чистият твърд полистирен е безцветна гъвкава пластмаса със слаба деформируемост, която може да бъде изливана във форми с фини детайли. Полистиренът може да бъде прозрачен или оцветен в различни цветове. Той е евтин и се използва за производство на детски конструктори, пластмасови прибори за хранене и много други предмети, за които е подходяща сравнително корава евтина пластмаса с възможност за оцветяване в различни цветове. Полистиренът, произведен на листове, може да бъде формован в евтини чаши, чинии, кутии и други предмети за еднократна употреба, особено когато якостта, трайността и топлоустойчивостта не са толкова важни.

ТЕРМОФОРМОВАНЕ

EVA (Етилен винил ацетат съполимер) за термоформоване

EVA, представлява съполимер на етилен и винилов ацетат. Той има широки сфери на приложения и е подходящ за направата на еластомерни

материали поради своята гъвкавост, а така също и поради факта, че може да се обработва в комбинация с други термопластични полимери.

Свойства

Има добри качества по отношение на блясък, нискотемпературна издръжливост, водоустойчиви свойства и устойчивост на UV радиация и др.

Тези изделия са предназначени за многократен контакт с всички видове храни при различни условия на експлоатация (време, температурата).

Области на приложение на EVA. 1、Широко използван в областта на обувките от пяна, функционално фолио за навеси, матрици за опаковане, лепило за топене, тел и кабел, както играчки и др.

Повече за нас | 3DBGPRINT

Развитието на 3D технологиите и 3D принтирането ни окуражи да осъществим идеята си и да създадем 3DBGPRINT
Търговската марка е създадена още през 2013 година, като смело можем да твърдим, че ние бяхме едни от първите, които запознаха българския пазар с иновативните технологии в областта.

Основна цел на компанията е да запознае българския пазар с иновативните технологии в областта на 3D технологиите. „3DBGPRINT“ е официален представител на водещи производители на 3D принтери и материали. Разполагаме със собствена база за обучения по 3D технологии и собствена 3DLAB за производство на детайли от различни технологии (FDM, SLS, LCD, PolyJet)