3D принтирането е процес, който превръща 3D компютърен модел (CAD) в реален физически обект в рамките на няколко часа в зависимост от размерът му;

Триизмерният печат намира приложение както при изработката на прототипи, така и в редовното производство в секторите архитектура, строителство, автомобилна индустрия, самолетостроене, биотехнологии, мода и др.
Моделите, които се принтират могат да бъдат практически във всякаква форма и размер.

3d-printing_scheme
null

Инженерство

null

Образование

null

Обща медицина

null

Ортопедия

null

Дентал

null

Бижута

null

Архитектура

null

Хранителна индустрия

3d-modeling

Едно от най-големите предимства на 3D принтирането е скоростта на изработка и прототипиране. Изработката на 3D модела се прави при нужда и модела може да бъде готов за няколко дни. Чрез технологията бързо се придобива представа за възможни допуснати грешки при проектиране и дали дизайна е подходящ за желаното приложение. Това позволява по-бърза обратна връзка за бизнеса като спестява време и пари. 3D принтирането има ценово предимство пред отливането на матрици и използването на фрези при изработване на малобройни серии на продукти или модели с уникален дизайн.
Формирането на цената се определя спрямо обема, използвания материал и времето за изработка. Ако Вашият проект/прототип е с по-големи размери от възможностите на 3D принтера, то той може да бъде принтиран на части и сглобен в последствие!

3d processing

Допълнителна обработка

Технологиите за 3D принтиране са напреднали в достатъчна степен, за да създадат крайни продукти, готови за употреба директно след приключване, но въпреки това, понякога се налага допълнителна обработка на изделието, като:

  • Полиране
  • Лакиране
  • Хромиране и др.
3d processing

3Dbgprint предлага бързо прототипиране, което включва изработка и принтиране на производствени части и обекти/предмети по следните технологии:

  • FDM (Fused Deposition Modeling): технология, която изгражда обеми и детайли от полимери. Тази технология позволява да създавате прототипи с отлични машинно механични свойства, тъй като материалите, с които работи са: ASA, ABS, PLA, PET, Nylon и много други. Материалите се принтират слой върху слой с дебелина от 0.08, 0.1, 0.15, 0.20 или 0.25 мм. Получените обекти се отличават с изключителна точност на детайлите.

 

  • DLP (Digital Light Processing): Тази техника позволява втвърдяване слой по слой на течна смола чрез използване на DPL (DigitalLightProcessing) светлина. Използват се фотополимерни акрилни смоли, които имат сходни показатели и състав като термопластичните материали. Готовите обеми имат висока точност и детайлност.

 

  • Polyjet: При Polyjet технологията (акрилна смола) обемите се “отпечатват” слой върху слой и се “изпичат” чрез ултравиолетова светлина. Слой нанасяне на материал, изпичане, слой материал, изпичане и т.н. Използват се различни суровини по цвят и текстура, при които крайния резултат са изделия наподобяващи на каучук. Polyjet позволява отпечатването на изключително малки по размери детайли с изключително висока детайлност, отлични механични свойства и здравина. Освен това Polyjet ви дава възможност да принтирате множество детайли едновременно за изключително кратко време.

 

  • LCD – Вместо да използваме лазер или прожектор за втвърдяване на полимера, ние използваме немодифицирани LCD екрани и нашия специално формулиран полимер за дневна светлина. Всички останали 3D принтери, които полимеризират смола, използват комбинация от дневна светлина и ултравиолетова светлина със значително по-висок интензитет. Наричаме тази технология принтиране с полимер на дневна светлина (Daylight Polymer Printing).
3D-Concepts technology